Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Loading...

Pasangan Ini Diuji Tidak Mendapat Anak Sehingga Menopaus. Namun Pada Usia 47 Tahun.

| September 26, 2017 | 0 Comments

Pasangan Ini Diuji Tidak Mendapat Anak Sehingga Menopaus. Namun Pada Usia 47 Tahun. | Penaviral – Setiap mereka yang berkahwin pasti mengimpikan untuk memiliki zuriat sendiri. Seperti wanita lain, Tess Moretn dia juga mahu melahirkan zuriatnya sendiri tetapi dia seolah-olah tiada harapan selepas menopaus dan masih belum pernah hamil dan memiliki anak sendiri.

PERNAH GAGAL DALAM 3 PUSINGAN IVF
Namun siapa sangka sebuah ‘kejaiaban’ berlaku kepadanya apabila dia disahkan hamil pada usia 47 tahun walaupun sudah melalui fasa menopaus!

Dia segera memberitahu suaminya akan berita yang sangat mengejutkan ini selepas pulang dari melakukan imbasan di hospital dengan memberitahu: “Ianya bukan kanser, tetapi adalah bayi di dalam perut saya.” Sebelum itu dia pernah mengadu bahawa dia mengalami kembung perut, sakit dan seringkali keletihan selama beberapa bulan.

Tess Morten dinasihatkan supaya bersedia menerima berita yang buruk apabila dia memutuskan untuk melakukan imbasan. Dia sebenarnya telah menopaus enam tahun lalu selepas gagal dalam tiga pusingan IVF. Dia mula khuatir jika dia mengalami kanser ovari ekoran masalah kesihatan yang dialaminya. Dia kemudian memutuskan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan.

SANGKAKAN KANSER RUPANYA BAYI
Menurut Morten: “Doktor di hospital sedang memerhatikan monitor sambil menggerakkan pengimbas ke atas perut saya dan berkata, ‘Ovari anda adalah baik tetapi melihat ini.’

“Saya melihat skrin dan melihat seorang bayi. Saya berkata, ‘Adakah ini anak saya?’ “Jururawat memegang tangan saya dan saya menangis kerana tidak terfikir bahawa ianya akan berlaku kepada saya.”

Dia kemudian kembali ke rumah dengan penuh kejutan untuk memberitahu kepada suaminya, Neil, 52, yang berada di rumah menjaga tiga anak angkatnya. Dia kini hamil tiga bulan setengah! Dia berkata: “Neil bimbang kerana saya tidak menelefon. Dia melihat saya tersenyum. “Saya berbisik, ‘Ianya bukan kanser, tetapi adalah bayi di dalam perut saya.’

MOLLY-BAYI AJAIB
Pasangan itu kembali ke Hospital Royal Berkshire 24 jam kemudian untuk melakukan imbasan kedua – yang menunjukkan seorang bayi perempuan sedang menghisap ibu jarinya. Dia begitu gembira dan dengan bangga menunjukkan kandungannya.

Dia akhirnya melahirkan anak perempuan mereka, Molly pada bulan Januari. Neil, seorang jurutera mekanikal, mendedahkan: “Apabila kami tahu bayi tersebut adalah bayi perempuan saya mahu memberikan nama Molly. Tess telah menjumpai maksud nama tersebut di internet iaitu ‘keajaiban’.

Mereka telah berkahwin di Jamaica pada 2003 lalu dan sejak itu mereka mengimpikan untuk mendapatkan anak. Namun mereka seringkali kecewa kerana masih belum dikurniakan zuriat sendiri. Pasangan itu membelanjakan £15,000 (RM 8,4599.68) untuk dua rawatan IVF tetapi tidak berjaya.

Molly dilahirkan dalam keadaan sihat pada bulan Januari. Mereka kemudian cuba untuk kali ketiga pada tahun 2008 di sebuah klinik pakar di London tetapi ujian mendedahkan dia sudah tiada harapan. Dia berkata: “Setiap bulan saya pergi ke London untuk mengetahui sama ada saya boleh mendapatkan IVF dan setiap kali saya diberitahu tidak. Itulah masa yang paling sukar bagi kami. “

Tess terpaksa melalui kaunseling untuk menangani kesakitan yang tidak dapat dirasakan. Tess telah mengalami menopaus pada tahun 2010, dan kaunselornya telah menasihatinya untuk menanam rumput di tamannya dan memelihara seekor anjing. Pasangan itu juga memutuskan untuk mengambil seorang kanak-kanak lelaki dan dua orang kanak-kanak perempuan sebagai anak angkat mereka.

Dia kemudian memulakan terapi penggantian hormon pada bulan November 2015 dan para pakar percaya ini mungkin telah memulakan proses ovulasi.

MASIH TAK PERCAYA
Tess berkata: “Saya terkejut kerana saya telah melalui menopaus dan tidak fikir saya boleh mengandung.” Tess, bekas penyambut tetamu sekolah nurseri, berkata: “Saya masih tidak percaya. Setiap malam ketika Molly bangun pada malam itu saya turun ke bawah untuk botolnya dan saya melihat diri saya di cermin dan saya tidak percaya. Penduduk tempatan sering bertanya bagaimana keadaan ‘Miracle Molly’.

“Keluarga dan kawan saya semuanya menangis kerana mereka tahu semua rasa sakit yang kami alami. Saya tidak mahu memberikan harapan palsu kepada keluarga kerana saya tahu apa yang akan dilakukan ibu bapa lain.

“Saya hanya ingin berkongsi cerita indah dengan dunia. Saya tidak boleh berhenti tersenyum dan saya tidak boleh berhenti memberitahu orang.” Pakar-pakar percaya bahawa kehamilan Tess Morten telah dicetuskan oleh HRT – namun terkejut ia berlaku begitu lama selepas menopausnya.

PENJELASAN DOKTOR
Prof Geeta Nargund, klinik Create Fertility, berkata: “Apabila wanita telah mencapai 12 bulan tanpa haid, mereka sangat sukar untuk hamil dengan pembebasan telur mereka. “Tetapi terdapat kes-kes yang jarang berlaku dalam ‘ovulasi spontan’ yang dilaporkan kepada wanita mengenai HRT yang telah menjalani menopaus awal.”

Adam Balen, ketua British Fertility Society, berkata peluang untuk hamil selepas tujuh tahun menopaus adalah sangat tipis. Dia berkata: “Ketika seorang wanita melewati menopause, kita tahu masih ada beberapa telur yang tersisa di ovarium, menyebabkan kejadian seperti yang dialami oleh wanita ini boleh berlaku. “Tetapi saya tidak pernah mendengarnya berlaku tujuh tahun kemudian. Ianya hebat.”

Sumber: Era Baru

Loading...

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , ,

Category: Dunia

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *