Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Loading...

Kisah Bakal Ibu Mertua Menolak Pinangan Penghantar Gas Utk Anaknya. Rupa2nya Lelaki Itu Adalah Seorang.

| September 12, 2017 | 9 Comments

Kisah Bakal Ibu Mertua Menolak Pinangan Penghantar Gas Utk Anaknya. Rupa2nya Lelaki Itu Adalah Seorang. | Penaviral – Kisah seorang pemuda yang berkerja sebagai penghantar gas telah jatuh hati kepada seorang gadis cantik berstatus anak Dato. Pemuda itu nekad menghantar rombongan meminang, namun ditolak atas alasan yang MENGEJUTKAN !!!


KISAH SI PENGHANTAR GAS BERNAMA FAHMI
Dungun- Kisah ini merupakan luahan kisah benar daripada seorang lelaki yang bernama Fahmi. Fahmi merupakan seorang pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pengurusan Perniagaan dari salah sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam ternama tempatan.

Walaupun die pemegang ijazah, Fahmi tidak malu berkerja dari bawah sebagai penghantar gas memasak ke pelanggan-pelanggannya.

Sebagai pembekal gas, sudah semestinya Fahmi berjumpa ramai orang. Dengan berjumpa ramai orang sedikit sebanyak membantu meningkatkan keyakinan diri & kebolehan komunikasinya bagus dari semasa ke semasa. Selain itu dia akan lebih memahami apa itu perniagaan bermula dari basic. Sebab itulah Fahmi sanggup bekerja sebagai penghantar gas.

DETIK PERKENALAN DENGAN LINDA
Pada suatu hari, Fahmi telah pergi menghantar gas ke satu rumah orang kaya di Dungun. Sebaik sahaja sampai, Fahmi turun memberi salam & menekan loceng rumah besar itu.

Alangkah terkejutnya apabila seorang gadis cantik telah membuka pintu. Gadis itu bernama Linda. Linda merupakan seorang yang peramah & tidak sombong. Dia menerima baik kedatangan Fahmi yang menghantar gas ke rumahnya.

Selesai mengangkat & memasang gas, sebelum balik Fahmi sempat lagi untuk memberanikan diri untuk meminta nombor telefon Linda. Bermula dari situlah mereka berkenalan & lama-kelamaan mereka bercinta. Akan tetapi, ibu kepada Linda dapat tahu mengenai percintaan Linda & Fahmi si penghantar gas. Ibu Linda seorang Datin yang sangat mementingkan status. Ibu Linda sudah mempunyai calon lain yang mahu dijodohkan kepada Linda. Calon itu seorang anak Dato yang kaya.

PINANGAN DITOLAK SEBAB KERJA TIDAK SETARAF
Walaupun ditentang ibu, Linda tetap meneruskan hubungannya dengan Fahmi kerana dia berpendapat Fahmi merupakan seorang yang baik, rendah diri, pandai berkata-kata & juga mampu menjadi imam dalam solat. Tak lama kemudian, Fahmi nekad untuk menghantar rombongan meminang ke rumah Linda. Ibu Linda sangat terkejut dengan kedatangan rombongan itu. Kerana dia telah ada rancangan lain untuk Linda.

Satu kejadian sedih telah berlaku dimana ibu Linda telah MENOLAK pinangan daripada keluarga Fahmi. Hanya kerana Fahmi hanya seorang penghantar gas, kerja yang tidak glemer, dia telah menolaknya bulat-bulat. Ibu bapa Fahmi berasa sangat malu & marah dimalukan sedemikian rupa. Ibubapa Fahmi telah tawar hati & meninggalkan rumah Linda sambil berkata “Ayuh nak, kita tinggalkan sahaja orang yang sombong ini. Mungkin kamu tidak berjodoh dengan dia. Tidak mengapa, Bunga bukan sekuntum”

HAKIKAT SEBENAR FAHMI & KELUARGA
Namun satu tanda tanya menjadi persoalan dibenak minda keluarga Linda ialah, kenapa Fahmi yang kerjanya hanya penghantar gas mampu memakai kereta mewah Nissan Skyline. Kereta yang menjadi idaman orang muda seusia Fahmi. Setelah disiasat, rupa-rupanya Fahmi berkerja sebagai penghantar gas rupanya adalah sebahagian daripada perancangan ayahanda Fahmi supaya menimba pengalaman dari bawah. Fahmi rupa-rupanya berkerja di syarikat besar pengedar gas terbesar di Negeri Terengganu. Ayahanda Fahmi merupakan CEO disitu. Fahmi adalah bakal CEO seterusnya yang dalam proses pembelajaran yang bakal menerajui perniagaan ayahandanya kelak.

PENYESALAN
Terduduk ibu Linda apabila mengetahui cerita sebenar. Linda menangis teresak-esak. Ada juga dia cuba memujuk keluarga Fahmi semula, namun sukar diterima. Ini adalah pengajaran yang besar buat keluarga Linda,terutama ibunya. Janganlah memandang keduniaan, janganlah menghina orang lain, janganlah menilai orang lain hanya dari luaran.

Loading...

Tags: , , , ,

Category: Dunia

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *