Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Loading...

Seorang Wanita Palestin Cedera Tak Mampu Susukan Bayinya. Apa Yg Nurse Israel Buat Ramai WOW

| July 4, 2017 | 1 Comment

Seorang Wanita Palestin Cedera Tak Mampu Susukan Bayinya. Apa Yg Nurse Israel Buat Ramai WOW | Seorang ibu warga Palestin yang tercedera tidak berupaya untuk menyusukan anaknya. Kemudian hadir seorang jururawat wanita Israel membantunya.

Konflik yang berlaku antara Palestin dan Israel dalam perebutan tanah dan kawasan seakan tidak akan pernah berakhir walaupun perbalahan itu sudah lama terjadi. Kedua-dua negara cuba menuntut tanah yang dikatakan milik mereka masing-masing.

Sehingga kini, peperangan dan pembunuhan dilihat sebagai langkah dalam menyelesaikan konflik tersebut.Disebabkan konflik yang berlaku, rakyat Palestin dan Israel hidup dalam keadaan saling bermusuhan.

Walau bagaimanapun, ada antara mereka yang tidak melihat perkara tersebut sebagai satu isu untuk saling membenci.

Seorang jururawat di Jerusalem telah membuktikan bahawa nilai kemanusiaan memenangi segalanya. Dia menunjukkan bahawa para ibu perlu berdiri bersama, tidak kira bangsa dan negara asal mereka.

Pada tarikh 2 Jun 2017, sebuah kereta yang dipandu oleh seorang bapa warga Palestin mengalami kemalangan dengan sebuah trak bersenjata di Jerusalem.

Kereta tersebut membawa seorang perempuan iaitu isteri pemandu serta seorang bayi bernama Yaman yang berusia sembilan bulan. Bapa Yaman terbunuh dalam kejadian kemalangan tersebut manakala ibunya mengalami masalah kecederaan kepala yang serius.

Mangsa kemalangan tersebut dibawakan ke Hospital Hadassah Ein Kerem di mana ibunya berdepan dengan kecederaan yang serius. Yaman juga mengalami kecederaan ringan, tetapi masalah terbesar bagi Yaman ialah dia masih menyusu badan. Susu ibunya adalah satu-satunya sumber makanan baginya.

Disebabkan konflik yang berlaku, rakyat Palestin dan Israel hidup dalam keadaan saling bermusuhan. Walau bagaimanapun, ada antara mereka yang tidak melihat perkara tersebut sebagai satu isu untuk saling membenci. Seorang jururawat di Jerusalem telah membuktikan bahawa nilai kemanusiaan memenangi segalanya.

Dia menunjukkan bahawa para ibu perlu berdiri bersama, tidak kira bangsa dan negara asal mereka.

Pada tarikh 2 Jun 2017, sebuah kereta yang dipandu oleh seorang bapa warga Palestin mengalami kemalangan dengan sebuah trak bersenjata di Jerusalem.

Kereta tersebut membawa seorang perempuan iaitu isteri pemandu serta seorang bayi bernama Yaman yang berusia sembilan bulan. Bapa Yaman terbunuh dalam kejadian kemalangan tersebut manakala ibunya mengalami masalah kecederaan kepala yang serius.

Mangsa kemalangan tersebut dibawakan ke Hospital Hadassah Ein Kerem di mana ibunya berdepan dengan kecederaan yang serius. Yaman juga mengalami kecederaan ringan, tetapi masalah terbesar bagi Yaman ialah dia masih menyusu badan.

Susu ibunya adalah satu-satunya sumber makanan baginya.

Sepanjang tempoh shift kerja beliau, dia sudah menyusukan bayi tersebut sebanyak lima kali. Ula memberitahu Ynetnews bahawa makciknya sangat berterima kasih dengan tindakannya.

Makcik Yaman sangat terkejut dan memberitahu bahawa tiada wanita Israel yang sanggup untuk menyusukan bayi Palestin yang tidak mereka kenali.

Ula juga membantu mencari mereka yang sukarela untuk menyusukan Yaman selepas waktu kerjanya tamat. Selepas Ula meminta bantuan untuk menyusukan Yaman di laman kumpulan Facebook La Leche League, dia menerima lebih seribu maklum balas dari golongan wanita yang sukarela mahu membantu dan memastikan Yaman mendapat makanan dan tidak berada dalam keadaan lapar.

“Makciknya (Makcik Yaman) terkejut kerana seorang warga Israel sanggup dan rela untuk menyusukan dia (Yaman), tetapi saya memberitahu dia bahawa setiap ibu sanggup melakukan perkara tersebut,” Ula memberitahu Ynetnews.

Perang mungkin sedang rancak berlaku dan politik mungkin kotor, tetapi kisah ini menjadi contoh mengenai kasih sayang yang dikongsi bersama oleh setiap ibu. Nilai kemanusiaan dan cinta tanpa batasan mengatasi segalanya.

Sumber: Era Baru

Loading...

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , , ,

Category: Dunia

About the Author ()

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dila shasha says:

    X semua yg berperang tu musuh ….alang kh murni nya kemaknusiaan yg di pamerkn..bayi tu x bersalah.yg salah org yg tamak kuasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *