Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Loading...

Hukum Bayar Zakat Di Tempat Lain Selain Tempat Bekerja. Ustaz Azhar Menjelaskan Perkara Ini

| June 17, 2017 | 0 Comments

Hukum Bayar Zakat Di Tempat Lain Selain Tempat Bekerja. Ustaz Azhar Menjelaskan Perkara Ini | Ramai yang bertanyakan soalan berkenaan bolehkah bayar zakat di tempat lain seperti dikampung halaman selain daripada tempat mencari rezeki?

Contohnya anda mencari rezeki bekerja di Kuala Lumpur, manakala kampung halaman anda adalah di Alor Star.

Anda terlupa membayar zakat fitrah & hanya teringat apabila sehari sebelum raya & pada masa itu anda telah berada di Alor Star untuk balik beraya.

Ustaz Azhar menerangkan bahawa Zakat itu adalah Sah tetapi perbuatan itu adalah HARAM. Ini kerana fakir miskin ataupun asnaf tempat kita mencari rezeki itu berhak keatas wang pendapatan kita itu.

Maka kita hendaklah mengeluarkan zakat di tempat kita mencari rezeki & bukanlah membayar zakat dikampung halaman kita sendiri.

Jika sebelum ini ada membuat kesilapan begini, berighfarlah memohon keampunan Allah atas kejahilan kita & berubahlah untuk masa akan datang.

Lihat sedutan video Ustaz Azhar Idrus dibawah ini untuk dikongsi bersama.

Sumber: Youtube Hamba Faqir Channel-UAI

Loading...

Tags: ,

Category: Agama

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *